Hoe ouderen beter kunnen doorslapen.

Hoe ouderen beter kunnen doorslapen

Iedereen heeft behoefte aan een goede nachtrust. Er zijn vaak veranderingen in ons slaappatroon die optreden naarmate we ouder worden, zoals eerder wakker worden en eerder slaperig worden. Als ouderen een verstoorde slaap ervaren of elke dag moe wakker worden, dan is dit geen normaal onderdeel van het ouder worden en kunnen het symptomen van slapeloosheid zijn.

Slaap is een belangrijk onderdeel van het behoud van je emotionele en fysieke gezondheid. Ouderen die niet voldoende goede slaap krijgen, hebben meer kans op aandachts- en geheugenproblemen, overmatige slaperigheid en depressie. Gebrek aan slaap kan bovendien tot gezondheidsproblemen leiden, waaronder diabetes, gewichtsproblemen en hart- en vaatziekten.

Hoeveel slaap hebben ouderen nodig?

De slaapbehoefte kan van persoon tot persoon verschillen, maar de meeste gezonde volwassenen hebben zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. Hoe jij je na de nachtrust voelt is echter belangrijker dan het aantal uren. Wakker worden en je overdag niet goed uitgerust of moe voelen, zijn aanwijzingen dat je niet genoeg slaap krijgt.

Waarom hebben ouderen moeite met slapen?

Er zijn verschillende redenen waarom een oudere persoon moeite heeft met slapen.

De meest opvallende verandering is een afname van de niveaus van melatonine in ons lichaam, het hormoon dat ons slaappatroon regelt. Ook worden ouderen vaker wakker door gezondheidsklachten of kleine verstoringen en hebben zij vaak moeite om op het gewenste tijdstip in slaap te vallen.

Bepaalde aandoeningen, zoals brandend maagzuur, diabetes, astma, osteoporose en de ziekte van Alzheimer, kunnen allemaal een negatieve invloed hebben op de slaap. Sommige omstandigheden kunnen er ook voor zorgen dat iemand de hele nacht vaker naar het toilet moet. Bovendien kunnen sommige medicijnen als bijwerking hebben dat ze mensen ‘s nachts wakker houden.

Als dit allemaal ongebruikelijk is, neem dan contact op met de huisarts om eventuele onderliggende medische problemen uit te sluiten.

Hoe je een betere slaap kunt bevorderen en slapeloosheid kunt voorkomen

Over het algemeen kun je de slaap verbeteren door de omgeving aan te passen en gezondere gewoontes overdag aan te nemen. Iedereen is echter anders en het kost soms tijd om de juiste veranderingen te vinden die het beste werken.

Zorg voor een geplande bedtijd. Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden, zelfs in het weekend, kan helpen een beter slaappatroon te creëren. Consistentie zorgt immers voor een gezondere slaap voor mensen van alle leeftijden, inclusief senioren.

Verminder of elimineer de dutjes overdag. Te veel dutten gedurende de dag kan je nachtelijke slaap schaden.

Verhoog op natuurlijke wijze de melatonine. Het lichaam produceert van nature melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt, maar te veel kunstlicht kan die productie onderdrukken. Gebruik lampen met een laag wattage waar dat veilig is en schakel de tv en apparaten met achtergrondverlichting minstens een uur voor het slapengaan uit. Want als er geen afleiding is, slaap je waarschijnlijk beter.

Maak de slaapkamer donker, stil en koel. Van je slaapkamer een comfortabele slaapplek maken, gaat echt niet alleen om het hebben van een zacht bed. Licht, geluid en temperatuur kunnen allemaal invloed hebben op hoe we slapen. Senioren zijn gevoeliger voor geluid, dus het gebruik van een white noise geluidsmachine of oordopjes kan ongewenst geluid helpen blokkeren.

Beperk de inname van cafeïne. Drink overdag minder cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en frisdrank, vooral ‘s avonds.

Beweging gedurende de dag. Door voldoende lichaamsbeweging te krijgen, komen er hormonen vrij die een betere slaap bevorderen. Zelfs voor senioren met mobiliteitsproblemen zijn er activiteiten die het lichaam aangenaam op een goede nachtrust kunnen voorbereiden.

Probeer een warme drank te drinken. Het drinken van een drankje voor het slapengaan, zoals citroenmelissethee, kan je lichaam helpen ontspannen en een betere slaap bevorderen. Supplementen die valeriaan bevatten, kunnen ook helpen. Andere ingrediënten die sommige senioren kunnen helpen beter te slapen zijn hop, passiebloem en kava kava.

Hoe ouderen beter kunnen doorslapen conclusie

We brengen bijna een derde van ons leven slapend door. Naarmate we ouder worden, is slaap nog steeds behoorlijk belangrijk voor de algemene gezondheid en het welzijn van de senioren. Gebruik de bovenstaande tips om het slaappatroon van jezelf of jouw dierbaren te verbeteren.

We hebben allemaal wel eens een slapeloze nacht, maar als je de bovenstaande tips al hebt geprobeerd en na een paar weken nog steeds moeite met slapen hebt, neem dan zeker contact op met je huisarts.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *