bewegen na je 50e

Bewegen na je 50: Begin Een Gezond Leven!

We zijn allemaal bekend met het gezegde, “leeftijd is slechts een getal”. Als je boven de 50 bent, is er geen betere tijd om dit te geloven en te handelen! Laten we het hebben over beweging en hoe belangrijk het is voor iedereen, vooral voor de 50-plussers. Van yoga tot krachttraining, er zijn zoveel opties beschikbaar.

Inhoudsopgave

1. Yoga voor 50-plussers

Yoga is niet alleen een fysieke oefening, maar het is ook een manier om geestelijke en emotionele balans te vinden. Vooral voor mensen boven de 50 kan yoga een prachtige manier zijn om in harmonie te blijven met het veranderende lichaam.

Voordelen van yoga:

 • Flexibiliteit en kracht: Naarmate we ouder worden, kan ons lichaam stijver aanvoelen. Yoga helpt bij het strekken en versterken van de spieren, waardoor de flexibiliteit toeneemt.
 • Stressvermindering: Door middel van ademhalingsoefeningen en meditatie kan yoga helpen bij het verminderen van dagelijkse stress en angst.
 • Bevordering van geestelijke helderheid: De meditatieve aspecten van yoga kunnen helpen bij het verhogen van cognitieve functies en het verbeteren van de concentratie.

Waar moeten 50-plussers op letten bij yoga?

Als je nieuw bent in de wereld van yoga, zijn hier enkele zaken waar je op moet letten:

 • Begin rustig: Vooral als je nog nooit eerder aan yoga hebt gedaan, is het essentieel om te beginnen met basishoudingen en geleidelijk naar complexere houdingen te werken.
 • Luister naar je lichaam: Forceer jezelf niet in een houding die pijnlijk aanvoelt. Yoga draait om comfort en harmonie.
 • Overweeg medische adviezen: Als je medische aandoeningen hebt, is het raadzaam om eerst met een arts te overleggen voordat je met yoga begint.

Thuis of in een groep?

Dit hangt af van persoonlijke voorkeur. Thuis yoga doen biedt flexibiliteit en comfort. Je kunt oefenen wanneer je wilt zonder tijdsdruk. Aan de andere kant kan het volgen van een groepsles motiverend werken en biedt het de kans om directe feedback te krijgen van een instructeur. Voor beginners kan het bijwonen van een groepsles ook helpen bij het aanleren van de basisprincipes onder professionele begeleiding.

2. Pilates: Core Strength op elke leeftijd

Pilates, bedacht door Joseph Pilates in de vroege 20e eeuw, is een vorm van lichaamsoefening die nadruk legt op het versterken van de kernspieren, het verbeteren van de houding en het bevorderen van flexibiliteit. Anders dan yoga, waar de focus kan liggen op ontspanning en meditatie, focust pilates zich vooral op fysieke versterking en spiercontrole.

Waarom is Pilates goed voor 50-plussers?

Naarmate we ouder worden, kunnen we last krijgen van zwakkere kernspieren, wat kan leiden tot rugklachten en een verminderde stabiliteit. Hier komt pilates in beeld:

 • Versterking van de kern: Pilates legt veel nadruk op het versterken van de buik-, rug-, en bekkenbodemspieren, wat essentieel is voor een goede houding en balans.
 • Flexibiliteit: De oefeningen helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit van de gewrichten en het verlengen van de spieren.
 • Verbetert de coördinatie: Door de gecontroleerde bewegingen van pilates wordt ook de coördinatie getraind, wat helpt om het risico op vallen te verminderen.

Veelgestelde vragen over Pilates voor ouderen:

 • Is Pilates veilig voor mensen met rugklachten?
  Ja, pilates kan juist voordelig zijn voor mensen met rugklachten omdat het de kernspieren versterkt, wat ondersteuning biedt aan de rug. Het is wel belangrijk om onder begeleiding van een ervaren instructeur te beginnen en eventuele gezondheidsproblemen vooraf te bespreken.
 • Heb ik speciale apparatuur nodig om pilates te doen?
  Hoewel er pilateslessen zijn die gebruik maken van apparatuur zoals de reformer, kun je ook oefeningen doen met alleen een matje. Voor beginners is matpilates vaak een goede start.
 • Is pilates alleen voor vrouwen?
  Absoluut niet! Hoewel pilates populair is onder vrouwen, is het net zo effectief en voordelig voor mannen. Het helpt bij het versterken van de kern, het verbeteren van de flexibiliteit en het verhogen van de spierkracht.

3. Hardlopen: Een unieke vorm van bewegen

Hardlopen na je 50e; Een goed idee (Foto door Maarten van den Heuvel: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-loopt-naast-straat-2284163/)

Hoewel het misschien niet de meest traditionele vorm van bewegen na je 50e is, biedt handlopen tal van voordelen zoals verbeterde armkracht en balans.

Je zou kunnen denken dat hardlopen vooral een sport is voor de jongere generatie, maar niets is minder waar. Hardlopen biedt tal van voordelen voor de gezondheid, ook als je de 50 al gepasseerd bent. Het is een fantastische manier om zowel lichaam als geest in vorm te houden.

Waarom zou je als oudere aan hardlopen beginnen?

 • Hart en longen: Regelmatig hardlopen versterkt het cardiovasculaire systeem, waardoor het risico op hartaandoeningen afneemt.
 • Botten en spieren: Het is een gewichtsdragende oefening, wat betekent dat het kan helpen om botverlies te vertragen en zelfs de botdichtheid te vergroten. Tegelijkertijd worden spieren en gewrichten versterkt.
 • Gewichtsbeheersing: Hardlopen helpt bij het verbranden van calorieën en kan bijdragen aan gewichtsverlies of het behouden van een gezond gewicht.
 • Geestelijke gezondheid: De endorfines die vrijkomen tijdens het hardlopen, kunnen helpen om stress en angst te verminderen en de stemming te verbeteren.

Beginnen met hardlopen op latere leeftijd: Een geleidelijke aanpak
Als je overweegt om met hardlopen te beginnen, is het van cruciaal belang om dit geleidelijk te doen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Medische Check: Begin altijd met een bezoek aan de huisarts om er zeker van te zijn dat hardlopen geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.
 2. Start met wandelen: Voordat je begint met hardlopen, bouw eerst een basisconditie op door te wandelen. Dit helpt om je lichaam voor te bereiden.
 3. Intervaltraining: Combineer wandelen met korte periodes van joggen. Naarmate je conditie verbetert, kun je de hardloopintervallen geleidelijk verlengen.
 4. Goede schoenen: Investeer in een paar goede hardloopschoenen die passen bij je voettype en loopstijl.
 5. Luister naar je lichaam: Voel je pijn of ongemak? Neem dan rust en overweeg medisch advies in te winnen.

De voordelen van hardlopen zijn ongeacht je leeftijd enorm. Dus waar wacht je nog op? Trek die hardloopschoenen aan en ontdek zelf wat hardlopen voor jou kan betekenen!

Professor Erik Scherder legt in onderstaande video uit, waarom het een heel goed idee is om als oudere te gaan hardlopen:

4. Wandelen: Stap voor stap naar een gezonder leven

Wandelen is wellicht een van de meest onderschatte vormen van beweging. Het is laagdrempelig, vereist geen speciale apparatuur en kan overal worden gedaan. Voor 50-plussers kan het regelmatig maken van een wandeling enorme voordelen hebben voor zowel lichaam als geest.

Voordelen van wandelen:

 • Hartgezondheid: Wandelen verbetert de cardiovasculaire gezondheid en kan helpen bij het verlagen van het risico op hartziekten.
 • Botdichtheid: Regelmatig wandelen kan helpen om botverlies te voorkomen, wat vooral belangrijk is naarmate we ouder worden.
 • Mentale gezondheid: Wandelen in de natuur of zelfs gewoon buiten kan helpen om stress te verminderen en kan bijdragen aan een betere stemming.

Tips om meer uit je wandeltocht te halen:

 1. Variatie: Wissel de routes af. Nieuwe omgevingen stimuleren de geest en maken je wandelingen interessanter.
 2. Intervalwandelen: Probeer snellere stukken af te wisselen met rustigere periodes. Dit geeft je hartslag een boost en kan helpen bij het verbranden van extra calorieën.
 3. Gebruik je armen: Door je armen actief te bewegen tijdens het wandelen, verhoog je de intensiteit en werk je ook aan je bovenlichaam.
 4. Zoek heuvels op: Wandelen op heuvelachtig terrein helpt bij het versterken van de beenspieren en verhoogt de hartslag.
 5. Luister naar muziek of podcasts: Dit kan je wandeling niet alleen leuker maken, maar ook motiverender.
 6. Sluit je aan bij een wandelgroep: Dit biedt niet alleen een sociaal element, maar ook een stok achter de deur om regelmatig te blijven wandelen.

Wandelen is veel meer dan alleen maar een manier om van A naar B te komen. Het is een heilzame activiteit die tal van voordelen biedt, zeker voor 50-plussers. Dus waarom zou je niet het meeste uit je volgende wandeltocht halen? Probeer enkele van deze tips en zie hoe je gezondheid en welzijn verbeteren met elke stap die je zet!

Tips voor veilig wandelen:

 • Draag comfortabele schoenen
 • Vermijd wandelen tijdens de piekuren van de zon
 • Blijf gehydrateerd, dus drink genoeg

5. Krachttraining: Sterker worden op elke leeftijd

Het is een mythe dat ouderen geen gewichten kunnen heffen. Krachttraining is essentieel voor het behoud van spiermassa en botdichtheid.

Het kan wellicht intimiderend klinken, vooral als je beelden voor je ziet van jonge mensen die zware gewichten heffen in de sportschool. Maar krachttraining is niet alleen voor de jongeren onder ons. Het is een essentiële vorm van beweging die veel voordelen biedt, vooral voor ouderen.

De voordelen van krachttraining voor ouderen:

 • Spierbehoud: Naarmate we ouder worden, verliezen we spiermassa. Regelmatige krachttraining helpt bij het behoud en de opbouw van spieren.
 • Botgezondheid: Krachttraining kan het risico op osteoporose verlagen doordat het de botdichtheid verhoogt.
 • Functionele kracht: Het helpt bij dagelijkse activiteiten, zoals het tillen van boodschappen of het spelen met kleinkinderen.
 • Metabolisme: Spieren verbranden meer calorieën dan vet, zelfs in rust. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt.

Beginnen met krachttraining op latere leeftijd:

Als je nog nooit aan krachttraining hebt gedaan, lijkt het misschien een uitdaging om te beginnen, vooral op latere leeftijd. Hier zijn enkele tips:

 1. Consulteer een specialist: Overleg eerst met je huisarts of een fysiotherapeut om er zeker van te zijn dat krachttraining geschikt is voor jou.
 2. Start met lichte gewichten: Begin met lichte gewichten en verhoog deze geleidelijk naarmate je kracht en uithoudingsvermogen toenemen.
 3. Techniek eerst: Een correcte techniek is cruciaal om blessures te voorkomen. Overweeg om een paar sessies te boeken met een personal trainer om de basis goed onder de knie te krijgen.
 4. Variatie: Wissel regelmatig van oefeningen om alle spiergroepen te trainen en om je routine fris en interessant te houden.
 5. Luister naar je lichaam: Rust is net zo belangrijk als de training zelf. Zorg ervoor dat je voldoende rust tussen de trainingen door om te herstellen.

Conclusie krachttraining voor oudere mensen is een goed idee

Krachttraining is een geweldige manier om fit en actief te blijven, ongeacht je leeftijd. Het helpt niet alleen bij het verbeteren van je fysieke gezondheid, maar het kan ook je zelfvertrouwen een boost geven. Dus waarom zou je het niet proberen? Pak die gewichten op en ontdek de kracht van krachttraining!

Sporten voor 50plussers

Bewegen is essentieel op elke leeftijd, maar na je 50e brengt het specifieke voordelen met zich mee zoals het behouden van spiermassa, verbeteren van de botdichtheid, en het ondersteunen van mentaal welzijn. Hier zijn de eerder besproken sporten en hun voordelen:

 • Yoga: Verbetert flexibiliteit, bevordert mentaal welzijn en helpt bij balans. Het is wel belangrijk dat ouderen de juiste vorm kiezen en met een docent werken die ervaring heeft met senioren.
 • Pilates: Focus op kernkracht en flexibiliteit, waardoor het uitstekend is voor houding en algemene spierkracht.
 • Hardlopen: Goed voor het cardiovasculaire systeem en bevordert sterke botten. Begin geleidelijk, bijvoorbeeld met wandelen, voordat je overgaat naar joggen.
 • Krachttraining: Behoudt spiermassa, verbetert botdichtheid en ondersteunt dagelijkse functionaliteit. Begin met lichte gewichten en werk je omhoog.
 • Wandelen: Laagdrempelige beweging die goed is voor het hart, botten en mentale gezondheid. Varieer in tempo en omgeving voor maximale voordelen.

Naast deze genoemde activiteiten kunnen ouderen ook overwegen:

 1. Zwemmen: Uitstekend voor de gewrichten en cardiovasculaire gezondheid.
 2. Dansen: Verbetert coördinatie, balans en is ook sociaal stimulerend.
 3. Tai Chi: Een zachte vorm van beweging die concentratie en balans bevordert.
 4. Fietstochten: Een plezierige manier om het cardiovasculaire systeem te stimuleren en nieuwe omgevingen te verkennen.
 5. Groepssporten: Denk aan bowlen, badminton of tafeltennis voor zowel beweging als sociaal contact.

Het belangrijkste is dat ouderen een activiteit vinden die ze leuk vinden en die ze regelmatig kunnen beoefenen. Dit helpt om fysiek fit te blijven, maar ook om mentaal scherp te blijven en sociaal betrokken te zijn.

Conclusie bewegen als je ouder bent

Leeftijd mag nooit een belemmering zijn om actief te blijven. Of je nu kiest voor yoga, pilates, handlopen, wandelen of krachttraining, het belangrijkste is om te bewegen en je lichaam en geest gezond te houden.

Veelgestelde vragen over bewegen na je 50e

Kan ik beginnen met yoga op 50+?

Ja, yoga is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Het is altijd een goed idee om met een beginnerklas te beginnen.

Hoe vaak moet ik aan krachttraining doen?

Voor beginners wordt aangeraden om 2-3 keer per week aan krachttraining te doen.

Zijn er speciale schoenen nodig voor wandelen?

Ja, het is het beste om een paar goede wandelschoenen te hebben die comfort en ondersteuning bieden.

Wat is het verschil tussen yoga en pilates?

Yoga legt meer nadruk op flexibiliteit en geestelijke rust, terwijl pilates zich richt op kernkracht en stabiliteit.

Is hardlopen veilig voor 50-plussers?

Het hangt af van je fitnessniveau. Het is altijd een goed idee om te beginnen onder begeleiding van een expert.