paleo peulvruchten

Waarom peulvruchten thuishoren in het Paleo dieet

Het Paleo dieet gaat over het eten zoals onze voorouders dat deden. Maar wist je dat sommige mensen zeggen dat we geen peulvruchten moeten eten op dit dieet? Dat klopt niet helemaal. Peulvruchten zijn niet alleen voedzaam, maar ze waren ook een belangrijk onderdeel van de voeding van onze voorouders. Laten we eens kijken naar wat de wetenschap zegt.

» Lees hier het volledige onderzoek

De historische rol van peulvruchten

Het idee dat Paleolithische mensen (tijdperk van de neanderthaler)* geen bonen of peulvruchten gebruikten, is ongegrond. Er zijn talrijke archeologische vondsten die suggereren dat peulvruchten een belangrijk onderdeel waren van het dieet van Paleolithische mensen.

Ze zijn gevonden in assemblages uit het Midden en Boven Paleolithicum in landen als Israël, Irak, Syrië, Jordanië, Turkije, Albanië en Spanje. In sommige locaties waren ze zelfs het dominante type plantenvoedsel.

Samengevat

 • Onze voorouders aten peulvruchten. Ze waren gek op allerlei soorten bonen.
 • Archeologen hebben bonen gevonden op oude plekken over de hele wereld.
 • Dus het idee dat onze voorouders geen peulvruchten aten? Dat klopt niet. In feite waren bonen in sommige gebieden het dominante voedsel.

Peulvruchten zijn supergezond

Bonen zijn supergezond. Ze bevatten:

 • Antioxidanten die goed zijn voor je lichaam.
 • Stoffen die helpen tegen ziektes zoals diabetes en hartziekten.
 • Veel eiwitten en vezels die je een vol gevoel geven.

En ja, er zijn wat stoffen in bonen die sommige mensen zorgen baren. Maar raad eens? Als je bonen kookt, verdwijnen die stoffen bijna helemaal.

Peulvruchten zijn rijk aan antioxidanten, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn effectief in het voorkomen van verschillende ziekten zoals diabetes, osteoporose en hartziekten.

Ze zijn een goede bron van melatonine, eiwitten, koolhydraten, voedingsvezels en vele andere gunstige bioactieve stoffen. Ze hebben ook een hoge verhouding van omega-3 tot omega-6 vetzuren, wat gunstig is voor de gezondheid.

Peulvruchten zitten boordevol goede voedingsstoffen

Wat zit er in peulvruchten?

Bonen zijn in zijn algemeenheid supergezond, het zijn echte voedingskrachtcentrales. Peulvruchten bevatten een breed scala aan voedingsstoffen:

 • Eiwitten: Bonen zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, wat ze een geweldige optie maakt voor vegetariërs en veganisten.
 • Vezels: Ze bevatten veel voedingsvezels, wat helpt bij de spijsvertering, het gevoel van volheid bevordert en kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
 • Vitaminen: Bonen bevatten verschillende vitaminen, waaronder B-vitaminen zoals foliumzuur, niacine, thiamine en riboflavine.
 • Mineralen: Ze zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, magnesium, kalium, zink en fosfor.
 • Antioxidanten: Bonen bevatten verschillende bioactieve stoffen die als antioxidanten werken en kunnen helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress in het lichaam.
 • Complex koolhydraten: Ze bevatten ook complexe koolhydraten die langzaam worden verteerd en een gestage bron van energie bieden.

En ja, er zijn wat stoffen in peulvruchten die sommige mensen zorgen baren, zoals fytochemicaliën en antinutriënten. Maar raad eens? Als je ze lang genoeg kookt, verdwijnen die stoffen bijna helemaal. Bovendien hebben recente studies aangetoond dat deze stoffen, wanneer ze worden gekookt, zelfs voordelen kunnen hebben, zoals het verminderen van tumorgroei.

De voedingsaspecten van peulvruchten worden vaak verkeerd voorgesteld. Ze bevatten fytaat, een stof die de opname van voedingsstoffen kan remmen. Echter, fytaat heeft ook vele gunstige eigenschappen, zoals

 • antioxidant activiteit;
 • bescherming van DNA tegen schade;
 • verminderen van de biologische beschikbaarheid van toxische zware metalen.

Andere stoffen in peulvruchten, zoals lectines en proteaseremmers, worden sterk verminderd door koken.

Peulvruchten eten in het Paleo dieet of niet?

Peulvruchten zijn lekker, gezond en goedkoop. Ze horen thuis in elk dieet, ook in het Paleo dieet. Dus de volgende keer dat iemand zegt dat je geen peulvruchten moet eten omdat het niet ‘Paleo’ is, kun je ze vertellen wat je nu weet.

Zijn peulvruchten moeilijk te verteren?

Rauwe bonen en peulvruchten kunnen moeilijk te verteren zijn, maar gekookt zijn ze veel gemakkelijker voor het lichaam om af te breken.

Bevatten peulvruchten antinutriënten?

Ja, peulvruchten bevatten antinutriënten, maar het koken ervan vermindert deze stoffen aanzienlijk. Bovendien kunnen sommige van deze stoffen, zoals lectines, zelfs gezondheidsvoordelen hebben wanneer ze worden gekookt.

Past het eten van peulvruchten in het Paleo dieet?

Het Mediterrane dieet bevat inderdaad peulvruchten, maar dat betekent niet dat ze niet in het Paleo dieet passen. Onze voorouders aten bonen, dus ze horen thuis in het Paleo dieet.

Wat zijn Paleolithische mensen?

Paleolithische mensen, vaak ook wel bekend als holbewoners of jager-verzamelaars, verwijst naar de vroege mensen die leefden tijdens het Paleolithicum, een periode die ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden begon en eindigde rond 10.000 jaar geleden met de opkomst van de landbouw.

Gedurende deze periode leefden mensen in kleine groepen en vertrouwden ze op jagen en verzamelen voor hun voedsel. Ze gebruikten eenvoudige stenen gereedschappen en leefden een nomadische levensstijl, waarbij ze zich verplaatsten op zoek naar voedselbronnen.

Deze mensen zijn onze directe voorouders en hun levensstijl en dieet hebben invloed gehad op moderne voedingsconcepten zoals het Paleo dieet.

Wat houdt het Paleo dieet in?

Het Paleo dieet, ook wel bekend als het holbewonersdieet of het jager-verzamelaarsdieet, is gebaseerd op het idee van het eten van voedsel dat onze Paleolithische voorouders zouden hebben gegeten. Het dieet richt zich op het consumeren van heel, onbewerkt voedsel zoals mager vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden.

Het vermijdt juist voedingsmiddelen die pas beschikbaar kwamen met de opkomst van de landbouw en latere industriële verwerking, zoals granen, zuivel, geraffineerde suikers, en bewerkte oliën. Het idee achter het Paleo dieet is dat het menselijk lichaam genetisch beter is aangepast om het dieet van onze voorouders te eten, en dat het volgen van dit dieet kan leiden tot betere gezondheid, gewichtsverlies en preventie van moderne ziekten.

Bronnen

https://www.storyboardthat.com/nl/lesson-plans/vroege-mensen


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *