Vitamine D

Hoe vitamine D gebruiken wanneer je ouder wordt

Wanneer we ouder worden is het belangrijk vitamine D mee te nemen in een evenwichtig voedingspatroon. Onontbeerlijk zelfs, want wanneer we hier geen rekening mee houden kunnen bepaalde klachten ontstaan of zelfs verergeren. De hoeveelheid, welke je nodig hebt, is onder meer afhankelijk van leeftijd en geslacht. Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om extra te slikken.

Vitamine D en ouder worden

Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit onze voeding. Calcium en fosfaat zorgen voor de opbouw van onze botten en gebit. Maar ook voor een goede spierfunctie. Wanneer we ouder worden is onze huid minder goed in staat om het aan te maken. Daarnaast wordt calcium minder goed opgenomen in het bloed. Daarom is het voor senioren verstandig extra vitamine D te slikken.

Hoeveel vitamine D heb je nodig als senior

vrouwen 50-70 jaar10 microgram
mannen 50-70 jaar10 microgram*
vrouwen 70+20 microgram
mannen 70+20 microgram
*Alleen bij een getinte of donkere huid, bij weinig zonlicht overdag of wanneer de huid bedekt is

Vitamine D vind je in de volgende voedingsstoffen

  • Vette vis
  • Eieren (eigeel)
  • Paddenstoelen
  • Halvarine, margarine, bak – en braadproducten
  • Levertraan

Het komt minder vaak voor in plantaardige producten. Heeft plantaardig voedsel jouw voorkeur, dan is naast het eten van paddenstoelen ook avocado een goede oplossing. Deze heerlijke vruchtgroente bevat een kleine hoeveelheid vitamine D

Met vitamine D klachten vermijden

Een tekort kan zorgen voor botontkalking, een zwakker gebit en spierzwakte. De kans op vallen en botbreuken wordt door spierzwakte vergroot. Op oudere leeftijd kunnen wervels gaan inzakken. Wanneer je je vermoeid voelt en/of depressief, kan dit ook een tekort betekenen. Letten op je inname kan deze klachten helpen te voorkomen.

Teveel innemen

Het komt niet vaak voor, maar een teveel aan vitamine D binnenkrijgen kan soms gebeuren.
Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels. Het is daarom verstandig om je te houden aan de richtlijnen.

Tot slot

We worden met z’n allen steeds ouder. Natuurlijk komt ouderdom met gebreke, maar daar kunnen we zelf iets aan doen. Wanneer we ons bewust bezighouden met de inname van voedingsstoffen is de kans op een
vitaal, gezond en volwaardig leven groter. En daar doen we het voor!

Veelgestelde vragen over Vitamine D

Is Vitamine D noodzakelijk voor ouderen?

hier komt het antwoord


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *